Paviljongen 2022-2023

Paviljongen i Utanede utanför Bispgården kan närmast liknas vid en oslipad diamant och utgör ett spektakulärt besöksmål mitt i den norrländska naturen och kulturen.

Utifrån en utvecklingsplan där Fors Företagareförening, Fors Hembygdsförening och Fors Intresseförening konstaterat att den Thailändska Paviljongens turistiska värde bör gå att utveckla, förhandlade Fors Företagareförening, FFF, fram ett avtal med Ragunda kommun om att sköta den turistiska delen vid paviljongen under säsongen 2022. Det utmynnade i att FFF sökte och fick bidrag till en förstudie med syfte att undersöka framtida utvecklingsmöjligheter för den Thailändska Paviljongen.

Genom ett liknande avtal som 2022 ansvarade FFF även säsongen 2023 för paviljongen som då inför öppnandet fräschade upp entrén, renoverade automatik och mekanik i det stora växthuset med hjälp av Göran Olsson samt öppnade upp kulturbyggnaden för att även den ska ingå som en del i totalupplevelsen. Dessa byggnader har under ett antal år inte varit tillgängliga för besökarna.

Planteringar i både parkområdet och det stora växthuset har genomförts med egen personal och med experthjälp av de lokala trädgårdsmästarna Stefan Lidberg och Larz Danielsson.


Äkta thailändsk mat på King road camping & restaurang alldeles intill. Starkt, gott och på riktigt! 


Den 16/7 2022 arrangerade Thailands ambassad Stockholm och Ragunda kommun tillsammans "Thai Pavilion Fun Run 2022" för att högtidlighålla 125-årsjubileet av kung Chulalongkorns besök i Sverige. Kanchana Patarachoke, Thailands ambassadör i Sverige och Håkan Lindström, vice ordförande i Ragunda kommunstyrelse höll tal.

Den 23/10 närvarade ambassadör Kanchana Patarachoke, Thailands ambassadör i Sverige, tillsammans med ambassadpersonalen vid en minnesceremoni för Hans Majestät Kung Chulalongkorn i Utanede.  

Den 19/7 2023 deltog ambassadör Arunrung Phothong Humphreys, tillsammans med gruppkapten Putthapong Phalajivin och personal från Kungliga thailändska ambassaden, Försvarsattachéns kansli och Tourism Authority of Thailand i Stockholm, i 126-årsminnet av kung Chulalongkorns besök i Ragunda i den thailändska paviljongen i Utanede, Bispgården. I ett möte efter ceremonin uttrycktes önskemål från de thailändska gästerna en sammanställning och en kostnadskalkyl på renoveringsbehovet på Paviljongen och dess omgivning. 

Den 23/10 deltog ambassadör Arunrung Phothong Humphreys, Thailands ambassadör i Sverige, tillsammans med försvarsattachén, chefen för Thailands turistmyndighet, ambassadtjänstemän och personal från Team Thailand, vid en ceremoni till minne av Hans Majestät Kung Chulalongkorn vid Chulalongkorns minnespaviljong i Utanede. 
Konungariket Thailands högsta representant i Sverige, ambassadören hennes excellens fru Arunrung Phothong Humphreys, besöker Kung Chulalongkorns Paviljong den 19/7 2023 samt den 23/10 2023 och deltar traditionsenligt i hedrandet av Kung Chulalongkorn med ceremonier och kransnedäggning.