2000-2021

2000 Planer på på ytterligare byggnader planeras, ett orkidéhus, ett museum, ett hantverkscentrum och ett kulturcentrum. Av dessa blev det lilla växthuset, orkidéhuset, av. Ett hundratal växter skänkta av The Royal Forest Department i Thailand.

2001 Konstnärerna Gudrun Pierre och Görgen Norman skapar grässkulpturer i parkområdet som anläggs mellan parkeringen och den thailändska paviljongen. Gångvägar och rabatter förbereds och ett trästaket byggs runt anläggningen. En ny entrébyggnad till Thailändska paviljongen byggs i anslutning till parkeringen.

 

2002 22/1 skickas ett e-postmeddelande från Thailand till Ragunda kommun där man vill ge Ragunda två elefanter.

15/7. Under tre dagar har man haft utställning i samband med invigningen av den nya byggnaden, Teakhuset eller Thaipaviljongen som det kallas. Byggnaden är den andra som byggts i Utanede. Teakhuset är skänkt av det Kungliga skogsdepartementet i Thailand till minne av Kung Chulalongkorns besök i Utanede 1897. Vid nybygget av Teakhuset har man även skänkt ett andehus av teak för de bofasta andarna på gården eller i området. Det visades även broderier och maskmålning och olika konsthantverk som t.ex. träskulptering. Figurer i olika former mejslas fram ur olika trästycken.


2003 Kung Carl XVI Gustaf får två elefanthonor av Thailands kung Bhumibol, dessa placeras på Kolmården.
Bycafé finns utanför paviljongområdet.


2004 Reine Svensson, ägare av Holmstagården intill thaipaviljongen, föreslår att man bör anordna en Diggilookonsert på platsen för sin gamle bekant Patrik Krall.


2005 Öppet dagligen från 16/5 till 11/9.
Entré vuxen 70 kr, barn 10-15 år 25 kr.
Ett nytt stort växthus tas i drift vid Thailändska Paviljongen under juni.


2006 Ragunda utvecklar Thailand, Ruth AB, tar över driften av området.
Vid en ceremoni på tisdagseftermiddagen den 18/7 förrättades den officiella buddhistiska välsignelsen av ett nytt Andarnas hus vid Thailändska paviljongen. 
En Teakvägg och ett teakstaket invigdes 19/7.
Tillägnad av Mr. Pricha Aramphongphun med kollegor på Royal Forest Department Thailand.


2007 110-årsfirande av Kung Chulalongkorns besök, det firades under en vecka på flera orter.
Delar ur programmet för den Thailändska kulturveckan 14 – 22/7

Lördag 14/7 Invigning av Kung Chulalongkorns meditationscenter i Norrbacken, Bispgården

Söndag 15/7 Kulturevenemang på Jamtli i Östersund
Barn- och familjeföreställning vid teakpaviljongen

Måndag 16/7 Besök vid Fredrika templet och Buddhastatyerna

Tisdag 17/7 Kulturevenemang i Sollefteå

Onsdag 18/7 Kulturevenemang vid paviljongen
- Avtäckning av Kung Chulalongkorntavlan i Kulturbyggnaden av kommunalrådet Elisabet Yngström
- Invigning av växthuset och teakväggen görs av ständige sekreteraren Mr Vira Rojpojchanarat

Torsdag 19/7 Kung Chulalongkorns minnesdag
110-års jubileum på stora scenen
- Välkomsttal av landshövding Maggi Mikaelsson
- Tal av statssekreteraren Johan Tidemann
- Tal av företrädare för Bangkoks stad och thailändska kulturdepartementet

Fredag 20/7 Kulturevenemang i Sundsvall

Lördag 21/7 Tävling i Thaiboxning (Muaythai). Fyra matcher med bl.a. Josefine Olsson,
Ironman Nordanstig, världsmästarinna WTKA Kickboxning 2006

Söndag 22/7 Barn- och familjeföreställning vid teakpaviljognen
Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 4/8.


2008 10-årsjubileum med kultur och thai festival 18 – 20 juli
18 juli Ceremoni för bortgångna Her Royal Highness Princess Galyani Vadhana, Princess of Naradhiwas, som tidigare besökt paviljongen

19 juli Ceremonier vid paviljongen på Kung Chulalongkorns årsdag
20 juli Pengaträdsceremoni vid Kung Chulalongkorns Meditationscenter
Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 2/8.


2009 13/5 Ragunda turism öppnar Paviljongen för säsongen. Inträde 60 SEK för vuxna, inga guider men MP3 finns.
Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 2/7.

Den 23/10 2009 besöker Thailands ambassadör H.E. Mr. Thanarat Thanaputti Utanede för att ihågkomma kung Chulalongkorn's dödsdag, med var även vice ambassadör Thanavit Sinhaseni, förste sekreterare Naruchai Ninnad, Mr. Manit Boonchim & Mrs Boonchim (TAT), representanter från Ragunda kommun och RUTH AB, och bland andra Sommai samt Siriporn Pongrughtai och Karin Lundström.


2010  Konststudenter från konstskolan Poh-Chang smyckar väggarna i den thailändska paviljongen med noggrant utvalda motiv. Ny omgjuten och mer naturtrogen staty av Kung Chulalongkorn i paviljongen.

Inträde:
Vuxna (över 15 år): 80 SEK
Tonåringar (10-15 år.): 30 SEK
Barn (under 10 år.): GRATIS

Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 6/8. 


2011 En lekplats vid den Thailändska paviljongen skänks av Thai - Swedish Relationship Foundation 1897.
Ragunda Kommun beslutar att avveckla Ruth AB på grund av bland annat bristfällig ekonomisk redovisning. Ragunda Kommun tar själv över driften.


2012 Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 14/7. Den 23/10 besöktes Paviljongen av bland andra general Chetta Thanajaro, Thailändska Ambassaden, Office of defence. Samtal om framtidsutveckling har varit en av punkterna.


2014 Från och med den 1 juni är det Destination Ragundadalen som arrenderar den Thailändska Paviljongen. Öppettiderna under perioden 1 juni - 15 september är: Måndag - fredag: kl. 10-18, Lördag - söndag: kl. 10-17. Inträde 80 kronor. 19/7 I samband med Firandet av Kung Chulalongkorns Minnesdagar så gästas regionen av en Thailändsk dansgrupp bestående av 24 dansare från Songkla Universitetet i södra Thailand.

Den 23/10 hedrades Kung Chulalongkorn i Thailändska Paviljongen. Efter hedrandet så träffades Ragunda kommun, Royal Thai Embassy Stockholm, Mr. Pichit Boonsud, Charge d Affaires and diplomats, Föreningen För Kung Chulalongkorns Minne och Destination Ragundadalen för att prata framtida utveckling av Thailändska Paviljongen.  


2015 Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 11/7.
Fredagen den 23/10 Ragunda kommun arrangerar tillsammans med Destination Ragundadalen och FCM en minnesceremoni och bjuder in allmänheten att närvara.


2016 Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 16/7. 

19/7 Thailands ambassadör H.E. Mr Kiattikhun Chartprasert besöker Paviljongen och diskuterar bland annat renovering av Paviljongen med Ragunda kommun.


2017 En ny entrébyggnad för paviljongområdet planeras vara klar den 19/7, planer som dock inte genomförs. 19/7 firas att det är 120 år sedan Kung Chulalongkorn besökte Bispgården och Utanede. Uppträdande av bland andra Roger Pontare, Tommy Körberg och flera kända thailändska artister. I samband med 120 årsfirandet finns den thailändska ambassaden och BMC, Bangkok Metropolitan Council, i Utanede för att prata utveckling och framtid för området.


2018 Den 19/7 deltog H.E. Mr. Soonthorn Chaiyindeepum, Thailands ambassadör i Sverige, vid 121-årsminnet av kung Chulalongkorns besök i Bispgården den 19 juli 1897. Ett givande möte mellan berörda myndigheter hölls också för att diskutera renovering och vidareutveckling av paviljongen och det omgivande området.
Diggiloo uppträder vid Thailändska Paviljongen den 21/7.

Den 23/10 deltog H.E. Mr. Soonthorn Chaiyindeepum, Thailands ambassadör i Sverige, tillsammans med ambassadtjänstemän och representanter från de thailändska kontoren i Sverige vid en ceremoni till minne av Hans Majestät Kung Chulalongkorn i Utanede. Vid ceremonin deltog även Jonas Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Ragunda, representanter från Ragunda kommun och Turistnämnden i Ragunda, samt thailändare och lokalsamhälle.


2019 Öppettider på Thailändska paviljongen:

Mån-fre hålls området öppet kl. 10-15, Lör-sön kl. 10-16

Fri entré till området med begränsat tillträde till övriga byggnader utom Paviljongen. "– I stället för en utveckling lutar det mera åt en avveckling", säger kommunalrådet Mikael Westin (C). Varje år måste kommunen skjuta till 800 000 kronor för att hålla driften igång. Samtidigt finns det ett allt mer påtagligt underhållsbehov. 

Den 19/7 deltog H.E. Mr. Soonthorn Chaiyindeepum, Thailands ambassadör i Sverige, tillsammans med representanter från Team Thailands kontor i Stockholm vid 122-årsminnet av kung Chulalongkorns besök i Bispgården den 19 juli 1897. Ambassadören tog också tillfället i akt att hålla ett möte mellan ambassaden och Ragunda kommun tillsammans med alla berörda parter för att diskutera renoveringen och vidareutveckling av paviljongen och dess omgivningar på ett hållbart sätt.

Den 23/10 deltog Bacharee Puengpak, chargé d'affaires a.i., Thailands ambassad tillsammans med ambassadtjänstemän vid en ceremoni till minne av Hans Majestät Kung Chulalongkorn i Utanede. Mikael Westin, kommunalråd i Ragunda, representanter från Ragunda kommun och turistrådet i Ragunda samt thailändska samhället deltog också vid ceremonin.


2020 Fri entré och stängd entrébyggnad. Enligt kommunalrådet Mikael Westin (C) ligger nu underhållet av paviljongen på runt 800 000 kronor per år. Den 19/7 deltog Kanchana Patarachoke, Thailands tillträdande ambassadör i Sverige, tillsammans med ambassadpersonal i 123-årsminnet av kung Chulalongkorns besök i Bispgården. Dessutom var Ragunda kommun värd för en lunch för ambassadens delegation under vilken båda sidor diskuterade olika sätt att ta hand om den thailändska paviljongen genom samarbete mellan regeringar, offentlig och privat sektor för att bevara detta historiska minnesmärke på ett hållbart sätt. Delegationen fick också möjlighet att besöka Wat-Piyadhammaram-templet i Bispgården.

Den 23/10 närvarade H.E. Mrs. Kanchana Patarachoke, Thailands ambassadör i Sverige, tillsammans med ambassadens personal och representanter från Team Thailand i Sverige vid en ceremoni till minne av Hans Majestät Kung Chulalongkorn i Utanede. Håkan Lindström, vice ordförande i kommunstyrelsen, representanter från Ragunda kommun samt thailändska och lokala invånare deltog i ceremonin.


2021 Fri entré och stängd entrébyggnad.

Den 23/10 deltog H.E. Mrs. Kanchana Patarachoke, Thailands ambassadör i Sverige tillsammans med tjänstemän/personal från den kungliga thailändska ambassaden och försvarsattachéns kontor i kung Chulalongkorns minnesdagsceremoni som årligen anordnas av Ragunda kommun.

Den thailändska ambassaden gett ett ekonomiskt bidrag till Ragunda kommun för att stödja underhållet av paviljongen. Dessutom har ambassaden producerat en "virtuell utställningsvisning" av paviljongen där besökare nu kan skanna en QR-kod för att se och lyssna på videoklipp om kung Chulalongkorns besök i Sverige 1897 och själva paviljongen på både thailändska och svenska.